Premiér: Slovensko sa musí podieľať na ochranných mechanizmoch eurozóny

10.06.2012 Bratislava

Bratislava 10. júna (TASR) – Slovensko je proeurópska krajina, ktorá svoju orientáciu potvrdí aj prístupom k ratifikácii trvalého eurovalu. V dnešnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to zdôraznil premiér Robert Fico (Smer-SD). Medzinárodnú zmluvu aj príslušnú legislatívu už vláda schválila a návrhy poslala do Národnej rady (NR) SR.

"Postoj vlády a strany Smer-SD je veľmi jasný. Náš postoj je proeurópsky. Euro je dobrý projekt a nemôže za to, že niektoré krajiny zlyhávajú. Musíme sa spolupodieľať na ochranných mechanizmoch. Len vtedy môže byť Slovensko súčasťou zóny perspektívnych štátov, a nie štátov, ktoré špekulujú a čakajú, že ich niekto odnesie na chrbte," zdôraznil Fico.

Kresťanskí demokrati podľa svojho predsedu Jána Figeľa podporia ratifikáciu trvalého eurovalu. Chcú však o ňom rozhodovať v podobnom čase ako Nemecko, teda v nadväznosti na situáciu v Grécku, kde sa presne o týždeň (17.6.) budú konať opakované parlamentné voľby.

"Nemecko vníma toto rozhodnutie tiež čiastočne vo väzbe na vývoj v Grécku, aby sa Gréci povzbudili k väčšej zodpovednosti k Bruselu," pripomenul líder KDH s tým, že hnutie podporí obsah zmluvy o eurovale, ale jej ratifikáciu chce načasovať v nadväznosti na Nemecko.
 

Vyberte región